Din regiunea noastră, doar Belgradul cumpără arme ruseşti şi cooperează cu Moscova în domeniul spionajului, susţine Washingtonul. Când se pune problema influenței ruse în Balcanii de Vest, Serbia este cea mai accesibilă țară, relatează Sega, conform Rador.

Înainte de venirea la putere a Partidului Progresist Sârb (SPS) al președintelui Aleksandar Vucic, în 2012, relațiile bilaterale dintre Serbia și Rusia în domeniul militar au fost la un nivel mult mai scăzut. Acest lucru a fost arătat într-un raport al Pentagonului, citat de site-ul BGNES.

Din 2012, SPS a făcut paşi pentru dezvoltarea cooperării militare cu Rusia, potrivit unui raport citat de Radio Europa Liberă. Aceasta a dus la semnarea unui acord strategic de cooperare, în noiembrie 2013. Se subliniază că dintre țările din Balcanii de Vest doar Serbia are semnat un acord de cooperare în securitate. Din 2014, Serbia a participat la exerciții militare comune cu Rusia de două ori pe an și este pozitivă cu privire la obținerea de echipamente militare. „Pentru a combate izolarea internațională, care a urmat anexării ilegale a Crimeii, în 2014, Rusia a început să arate un interes crescut pentru dezvoltarea cooperării militare cu Serbia.

mai mult la  www.hotnews.ro

Lasă un răspuns