Rusia nu a îndeplinit condițiile pentru transportul pe Dunăre al produselor militare pentru Serbia, a comunicat astăzi Ministerul Afacerilor Externe de la București, în legătură cu știrea conform căreia autorităţile române ar fi blocat o livrare de blindate rusești destinată Belgradului.

Conform Ministerului român Afacerilor Externe, partea rusă avea nevoie de o licență emisă de autoritățile române, în condițiile măsurilor restrictive impuse Moscovei de către Uniunea Europeană, ca urmare a destabilizării situației din Ucraina.

Precizările MAE vin după ce Serbia a criticat România pentru blocarea transportului, spunând că gestul contravine convențiilor internaționale privind transportul pe Dunăre.

Rusia știa de existența acestor restricții, dar a vrut să testeze vigilența României, spune la RFI analistul de politică externă Iulian Chifu.

”Chestiunea datează din mai și ține de regulile generale de transport pe teritoriul românesc, care presupun ca transportatorul respectiv să fie înregistrat în România și să respecte sancțiunile față de Rusia, adică să nu lucreze cu companii supuse sancțiunilor din 2014, inclusiv compania rusă de vânzare de armament.

Totul a ieșit acum pentru că între timp echipamentele respective au ajuns în Serbia pe cale aeriană , Iar Serbia – a se citi, Rusia – a introdus această propagandă împotriva României după ce și-a rezolvat problema transportului.

Rusia știa foarte bine care sunt condițiile, dar a vrut să testeze măsura în care România respectă regulile și sancțiunile europene. Dacă noi ignoram acele sancțiuni, evident că la rândul nostru ne expuneam sancțiunilor europene. Dar nu se pune problema, România și-a respectat întotdeauna angajamentele”, a spus Iulian Chifu.

mai mult la :  www.rfi.ro

Lasă un răspuns