De câțiva ani, China face eforturi să-și sporească influența politică și economică în Europa. Serbia este una dintre țările în care se vede influența în creștere a Beijingului. De exemplu, în zona Bor, unde mineritul cuprului are o lungă tradiție. Mulți localnici, printre care și Zoran Vojinović, spun că Serbia intră încet-încet sub ceea ce ei denumesc „ocupația” chineză”. Și mai spun că oamenii locului plătesc prețul pentru asta. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.
În urmă cu trei ani, compania chineză Zijin a preluat minele de cupru din jurul orașului sârb Bor. Vojinovic spune că exploatarea nu ține cont de mediu sau de localnici.
Milan Karabašević, primarul orașului vecin, Brezonik, simte același lucru. Tocmai și-a tencuit casa, dar au apărut deja primele fisuri.
„Acest lucru s-a întâmplat peste tot. Oamenii vor face reclamații pentru ca o comisie să facă verificări și noi să fim apoi despăgubiți”, spune Milan Karabașevici.
Dar conducerea de la Zijin Bor nu a dat curs solicitării. În schimb, în imediata apropiere au apărut niște construcții, niște stâlpi-turn din metal.
„Autoritatea minieră a ordonat oprirea acestor construcții, pentru că au fost ridicate fără permisele necesare și inspecțiile de mediu corespunzătoare. Dar turnurile funcționează oricum, chipurile în modul de testare. Compania continuă exploatarea”, spune primarul din Brezonik.
Rata cancerului în Bor, peste medie
Bor este una dintre cele mai mari mine de cupru din Europa și funcționează de peste un secol. Peisajul înconjurător este presărat cu gropi și grămezi de zgură. În ultimii trei ani, Zijin a extins producția din nou, iar asta are efecte asupra locuitorilor și mediului înconjurător.