La patru decenii de la moartea liderului iugoslav Josip Broz Tito, câteva zeci de nostalgici s-au strâns, luni, pentru a-i cinsti memoria la mausoleul din Belgrad unde este înmormântat. Au venit, în pofida măsurilor de distanţare socială impuse de autorități din cauza pandemiei de Covid-19, dar purtau măști de protecție, relatează agenția Reuters, preluată de Agerpres.

Fostul lider comunist al Iugoslaviei, Josip Broz Tito a murit la 4 mai 1980, cu puţin înainte de împlinirea vârstei de 88 de ani, iar la funeraliile sale, desfăşurate patru zile mai târziu, au asistat preşedinţi, premieri şi regi din 128 de ţări, pe lângă alte aproximativ 700.000 de persoane. A urmat un deceniu de declin în țară, care a culminat cu războaiele soldate cu destrămarea Iugoslaviei.

Deşi a trecut deja mult timp de atunci, monumentul lui Tito din Casa Florilor este mereu plin de vizitatori la comemorarea decesului său.

Luni, în pofida restricţiilor impuse de coronavirus, zeci de oameni au fost lăsaţi să intre în mausoleu. Totuşi, prezenţa a fost mult mai scăzută decât în alţi ani, când sute de persoane veneau la comemorare.

mai mult la  /www.digi24.ro/

Lasă un răspuns