Opoziția sârbă și mai multe organizații nonguvernamentale din țară au trimis o scrisoare Uniunii Europene în care cer să existe două grupuri de experți în negocierile de aderare, unul care să analizeze situația statului de drept și altul – libertatea presei. În Macedonia de Nord, alegerile de săptămâna trecută au fost câștigate de proeuropenii cărora nu le va fi ușor să formeze un guvern; un dramaturg britanic născut în Bosnia și Herzegovina, dar crescut la Londra, a câștigat o competiție de dramaturgie cu o piesă de teatru despre o poveste de iubire pe timp de război, între tineri din religii diferite, legată de faimosul pod Stari Most din Mostar, iar un ghid turistic kosovar povestește despre preferințele turiștilor japonezi și americani care merg în vizită la Priștina.

Mai multe partide de opoziție din Serbia au trimis o scrisoare la Uniunea Europeană solicitând ca UE să formeze două grupuri de experți care să evalueze stadiul democrației din acestă țară, în cadrul negocierilor de aderare la blocul european. Potrivit publicației online danas.rs, opoziția solicită un grup de experți pentru statul de drept și altul pentru evaluarea situației libertății presei sârbești.

„Semnatarii au declarat în scrisoare că redactarea unui raport similar a jucat un rol crucial în soluționarea crizei politice care a afectat Macedonia de Nord și pe care au descris-o ca fiind similară cu actuala criză din Serbia,” scrie ziarul sârbesc.

Reprezentanții a trei grupuri din Parlamentul European – Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților, Grupul Verzilor și grupul politic „Renew Europe” au susținut cererea formulată de partidele de opoziție din Serbia și vorbesc despre „media capturată” din Serbia.

mai mult la  /www.rfi.ro/

Lasă un răspuns